Input:

Letni dopust in regres za letni dopust - primeri 2019

25.1.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

4.34 Letni dopust in regres za letni dopust – primeri 2019

Vanja Mavri

Na področju letnega dopusta in regresa za letni dopust leto 2019 ni prineslo večjih sprememb, vseeno pa ne škodi, če ponovimo osnove in predstavimo nekaj primerov

V skladu s prvim odstavkom 159. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) delavec pridobi pravico do letnega dopusta s sklenitvijo delovnega razmerja. Delavec, ki je zaposlen celotno koledarsko leto, ima pravico do celotnega letnega dopusta.

Delavec, ki je sklenil pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas 1. januarja 2019, ima za leto 2019 pravico do celotnega letnega dopusta.

Delavec, ki je sklenil pogodbo o zaposlitvi za določen čas, npr. za obdobje od 1. januarja 2019 do 31. decembra 2019, ima za leto 2019 pravico do celotnega letnega dopusta.

Letni dopust v posameznem koledarskem letu ne sme biti krajši kot štiri tedne, minimalno število dni letnega dopusta delavca pa je odvisno od razporeditve delovnih dni v tednu za posameznega delavca (drugi odstavek 159. člena ZDR-1).

Delavec, katerega delovna obveznost je razporejena na štiri delovne dni v tednu, ima minimalni letni dopust v trajanju 16 delovnih dni.

Delavec, katerega delovna obveznost je razporejena na šest delovnih dni v tednu, ima minimalni letni dopust v trajanju 24 delovnih dni.

Delavec, ki ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za delovni čas, krajši od polnega delovnega časa, ima pravico do letnega dopusta v enakem obsegu kot delavec s sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas (drugi odstavek 159. člena ZDR-1). Drugi odstavek 65. člena ZDR-1 v povezavi s tretjim odstavkom 65. člena ZDR-1 namreč določa, da ima delavec, ki je sklenil pogodbo o zaposlitvi za krajši delovni čas, pogodbene in druge pravice ter obveznosti iz delovnega razmerja (torej tudi pravico do letnega dopusta) kot delavec, ki dela polni delovni čas in jih uveljavlja sorazmerno času, za katerega je sklenil delovno razmerje, razen tistih, za katere zakon določa drugače. Nadalje četrti odstavek 65. člena ZDR-1 določa, da ima delavec s sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za delovni čas, krajši od polnega delovnega časa, pravico do letnega dopusta v minimalnem trajanju v skladu s 159. členom ZDR-1, torej do najmanj štirih tednov letnega dopusta.

Delavec s sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, npr. za nedoločen čas in za krajši delovni čas od polnega delovnega časa, ima za posamezno koledarsko leto pravico do celotnega letnega dopusta.

Delavec s sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za določen čas, npr. za obdobje od 1. januarja 2019 do 31. decembra 2019 in za krajši delovni čas od polnega delovnega časa, ima za leto 2019 pravico do celotnega letnega dopusta.

Delavec s sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za določen čas, npr. za obdobje od 1. januarja 2019 do 30. junija 2019 in za krajši delovni čas od polnega delovnega časa, ima za leto 2019 pravico do 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve, torej do 6/12 letnega dopusta.

Delavec, ki ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za delovni čas, krajši od polnega delovnega časa z več delodajalci tako, da pri vseh skupaj doseže polni delovni čas, določen z zakonom, je, upoštevaje določila drugega odstavka 159. člena ZDR-1 in določila drugega, tretjega ter četrtega odstavka 65. člena ZDR-1, upravičen do letnega dopusta v enakem obsegu kot delavec s sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas. Ob tem velja opozoriti še na 66. člen ZDR-1, po katerem se mora delavec s sklenjeno pogodbo o zaposlitvi z več delodajalci, z vsemi delodajalci sporazumeti tudi o načinu izrabe letnega dopusta – ti so mu dolžni zagotoviti sočasno izrabo letnega dopusta, razen če bi jim to povzročilo škodo. Sporazum o načinu izrabe letnega dopusta in zagotovitev delodajalcev o sočasni izrabi letnega dopusta sta obvezni sestavini pogodbe o zaposlitvi s krajšim delovnim časom.

Delavec, ki ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, npr. za polovični delovni čas z dvema delodajalcema, je pri vsakem od delodajalcev v skladu z merili, ki veljajo za določanje letnega dopusta pri posameznemu delodajalcu, upravičen najmanj do minimalnega letnega dopusta, ki ne sme biti krajši kot štiri tedne (četrti odstavek 65. člena ZDR-1 v povezavi z drugim odstavkom 159. člena ZDR-1), pri čemer morata delodajalca delavcu zagotoviti sočasno izrabo letnega dopusta (tretji odstavek 66. člena


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih