Input:

Pogodba o zaposlitvi - splošno (ZDR-1)

29.1.2015, , Vir: Verlag Dashöfer

1.2.1 Pogodba o zaposlitvi - splošno (ZDR-1)

dr. Etelka Korpič-Horvat in dr. Darja Senčur Peček

1. SPLOŠNO

11. člen

(pogodba o zaposlitvi)

(1) S pogodbo o zaposlitvi se sklene delovno razmerje

(2) Pravice in obveznosti na podlagi opravljanja dela v delovnem razmerju in vključitev v socialno zavarovanje na podlagi delovnega razmerja, se začnejo uresničevati z dnem nastopa dela, dogovorjenim v pogodbi o zaposlitvi. Delodajalec je dolžan delavca prijaviti v obvezno pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje ter zavarovanje za primer brezposelnosti v skladu s posebnimi predpisi in mu izročiti fotokopijo prijave v 15 dneh od nastopa dela.

(3) Če datum nastopa dela ni določen, se kot datum nastopa dela šteje datum sklenitve pogodbe o zaposlitvi.

(4) Pravice in obveznosti na podlagi opravljanja dela v delovnem razmerju in vključitev v socialno zavarovanje na podlagi delovnega razmerja se začnejo uresničevati z datumom nastopa dela tudi v primeru, če delavec tega dne iz opravičenih razlogov ne začne delati.

(5) Opravičeni razlogi po tem zakonu, zaradi katerih delavec ne začne delati, so primeri, ko je delavec opravičeno odsoten z dela po zakonu ali kolektivni pogodbi, lahko pa jih s pogodbo o zaposlitvi določita tudi stranki sami.

 

Pogodba o zaposlitvi je pogodba, na podlagi katere nastane delovno razmerje med delavcem in delodajalcem. Gre za dvostransko in odplačno pogodbo. Stranki pogodbe o zaposlitvi nista enakopravni, ker je delavec podrejen delodajalcu in zato gre za odvisno razmerje. Delodajalec organizira delovni proces in odgovarja za tveganja, ki nastanejo pri poslovanju. To je ena izmed bistvenih razlik v primerjavi s pogodbami civilnega prava. Podrejen položaj (subordinacija)


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih